Dobre Dla Dzieci – Aż ZA Dobre batoniki zbożowe z musli + mleko kokosowe.

To już kolejny raz, kiedy chciałam im zrobić dobrze. Tym razem, wyszło ZA Dobrze! Kiedy zrobiłam domowe musli, z musli batoniki, a do tego wszystkiego sama zrobiłam kokosowe mleko – złapałam się za głowę! No nie! – pomyślałam. Te dzieci mają Za Dobrze! Narzekałam i wypominałam im w myślach, kiedy niepostrzeżenie zjadłam połowę towaru sama. Jak zwykle!

Żeby nie było jednak tak łatwo zaprosiłam dzieci do zabawy. Bazę do musli stworzyłam według uznania, im jednak zostawiłam najlepsze – bajery. Do jednej miseczki szybko lądowały dodatki w formie suszonych owoców (pokochaliśmy suszone mango!) i wszelkich orzechów. Natka od małego suszone owoce uwielbia. Zanim jeszcze zauważyła duże butelki mleka na stole, wyjadła miseczkę żurawiny. Ochoczo dokładała banany i mieszała orzeszki. Tomik był dużo bardziej ostrożny. Niestety też dla mnie, jedzenie zaczął od czekolady, zamiast od musli, które miał tą czekoladą polać. Tak, skończyło się dokładnie tak jak myślicie.

Do zrobienia DOMOWEGO MUSLI trzeba tak niewiele, okazało się, że w domu mam to wszystko!

płatki owsiane – szklanka

otręby żytnie – 4 czubate łyżki

otręby owsiane – 4 łyżki

zarodki pszenne – 4 łyżki

miód – 2 łyżki

żurawina, morele suszone, rodzynki – według uznania (ja dodaję ok. 2 garści żurawiny, ok. 10 morelek, małą garść rodzynek)

Wszystkie składniki wsypać i podprażyć na suchej patelni (na małym ogniu aby nie przypalić). Płatki i ziarenka praży się w celu wydobycia z nich niepowtarzalnego aromatu i zapachu. Następnie należy dodać pokrojone w małe kawałki suszone owoce i miód. Wszystko razem delikatnie mieszać aż do uzyskania wyglądu musli. Taką mieszankę można potraktować jako bazę. Można dodać te suche produkty, które masz w domu (np. płatki jaglane czy kukurydziane) do tego możesz dodać dowolne dodatki np. suszone owoce, które robiliśmy ostatnio  – suszone banany sprawdzają się idealnie.  Jeśli lubisz, dodaj dowolne orzechy, czy kawałki gorzkiej czekolady. Jeżeli masz w domu dodaj nasiona chia czy po ostygnięciu musli – amarantus ekspandowany.

Domowe musli sprawdzi się idealnie na śniadanie, jako dodatek do mleka. Świetnie też zastąpi tradycyjna owsiankę. To również dobry dodatek do jogurtu, czy domowego serka homogenizowanego. Przede wszystkim jest jednak idealną bazą do przygotowania ciasteczek albo batoników musli!

BATONIKI MUSLI Przygotowałam z 1/2 części powyższej mieszanki

masło (ja użyłam klarowanego) lub olej kokosowy 2 łyżki

czekolada gorzka

opcjonalnie : banan lub jajo

Do domowego musli dodać 2 łyżki masła i delikatnie podprażyć na patelni do rozpuszczenia się masła. Całość przełożyć do małej, wąskiej blachy np. „keksówka”. Dokładnie ugnieść na zwartą masę. Jeżeli widzisz, że masa wyszła Ci za mało zwarta i obawiasz się rozpadania się batoników dodaj banana lub 1 jajo do masy przed przełożeniem do blachy. Wstaw do piekarnika na ok. 20 min. w 180 stopniach (uważaj aby nie przypalić) lub do lodówki czy na chwilę do zamrażarki. Pokrój dopiero po dokładnym wystudzeniu.

MLEKO KOKOSOWE jest tak proste w zrobieniu, ze chyba przerzucę się całkiem. Mając w domu wiórki kokosowe, które tak szybko się nie psują, w każdej chwili możesz mieć świeżutkie mleko bez wychodzenia z domu! Musli przygotowane na zapas + świeże kokosowe mleko = mama przygotowana na codzienne pyszne śniadanie. Oczywiście to opcja nie tylko dla dzieci, dzięki temu może śniadania dane będzie jeść również mi. Do tej pory coraz częściej mój dzień zaczynał się bez jedzenia, po kilku kawach posiłek jadłam około 13-14…

Do MLEKA KOKOSOWEGO potrzebujemy

4 szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody

paczkę wiórek kokosowych

Podgrzej wodę w garnku, tak aby była gorąca, ale nie wrząca. 2 szklanki wody połącz z wiórkami i blenduj około 3 min, aż powstanie mleko kokosowe. Następnie przelej mleko przez sitko, dokładnie wyciskając na sicie wiórki, a wyciśnięte wiórki ponownie zalej 2 szklankami wody i zblenduj, a następnie przelej przez sitko. Mleko kokosowe możesz przechowywać w słoiku lub butelce w lodówce przez około 4 dni. Takie domowe mleko to również niezła oszczędność pieniędzy!

Okiem dietetyka. Do przygotowania musli użyj takie dodatki, które lubi dziecko, kombinuj ze składem. Powyższy przepis to tylko propozycja. Za każdym razem możesz dodawać nowe rzeczy. W sklepach znajdziesz dużo ciekawych, nowych produktów. Chociażby ekspandowany amarantus czy gryka. Nadadzą one nowego posmaku (są podobne do ekspandowanego ryżu z naszego dzieciństwa). Zachęcam Cię do przemycania amarantusa do diety dziecka. Jest łatwostrawny, pomaga zapobiegać i eliminować zaparcia u dzieci. Zawiera duże ilości wapnia i żelaza. TUTAJ przeczytasz więcej o tym, dlaczego warto go jeść i jak go wprowadzić do diety.

Zobacz również nasze inne przepisy z serii Dobre Dla Dzieci z przepisami dietetyk Darii Rybickiej

 

 

dsc_0278

dsc_0435

dsc_0310

dsc_0249

dsc_0178

dsc_0175

dsc_0189

dsc_0191

dsc_0367

dsc_0201

dsc_0425

dsc_0493

dsc_0197

dsc_0361

dsc_0475

dsc_0316

dsc_0229

dsc_0194

 

Szklane butelki IKEA

 

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij