Małe rączki, kruche ciasteczka i jeden bardzo uzależniający składnik – na śniadanie!

Szybko człowiek przyzwyczaja się do dobrego. Do miłych poranków, ciepłych małych rączek i pysznych ciasteczek. Te małe rączki też się do nich przyzwyczajają, do tych miłych, leniwych poranków z ciasteczkami. Dzięki tym ciasteczkom i malutkim rączkom moje poranki są takie uzależniające, że czasem chciałabym żeby nigdy się nie kończyły!

To takie proste i szybkie, że aż genialne. Eleganckie, chrupiące ciasteczka, idealne do mleka pitego z kieliszka 😉 Na beztroski czas dziecięcego śniadania. Tak samo delikatne, co błądzący wzrok mojej kruszynki, kiedy bezwiednie powtarza kęs, za kęsem z uśmiechniętą minką. Musicie spróbować! To strasznie uzależniające uczucie. Powolnośc, błogość, chrupkość i słodycz. To najlepszy składnik każdego śniadania. Pomimo tego, że z cukrem, masłem i mąką są niebiańsko delikatne. Rozpływają się w mig i wciąż chce się więcej. Oprószone migdałami, na długo nie dadzą o sobie zapomnieć!

 

 

 

Przepis na uzależniające ciasteczka z migdałami – Amande Langues de Chats

Składniki na około 35 ciasteczek
2 białka
60 g cukru pudru
60 g mąki
40 g masła (w temperaturze pokojowej aby było miękkie i kremowe)
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Białka lekko ubić mikserem lub trzepaczką, nie na sztywno ale tylko aby powstały bąbelki. Masło ubić z cukrem pudrem na puszysty krem
Do masy kremowej dodawać powoli białka wciąż miksująć. Wlać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mąkę wciąż mieszając. Dokładnie połączyć składniki na jednolitą masę.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o szerokości 1 cm.
Piekarnik rozgrzać do 200 C. Na przygotowaną blachę wyciskać podłużne ciasteczka w dużych odstępach. Szerokość ok 1 cm, długość ok 7,5 cm. Ciasteczka posypać obficie płatkami migdałowymi. Piec 7-10 minut aż zarumienią się brzegi.
Chrupać i chrupać i chrupać!
Ten genialny przepis pochodzi stąd

 

Tagi : ,
Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij