Tarta jabłkowa. Kolory i dźwięki jesieni

Jesień zawsze pachnie jabłkami. Jesiennie pachnie tarta jabłkowa. Jesień jest pełna koloru, nasycona barwami i zapachami ale jest w niej też coś magicznego, melancholijnego wręcz. Jesienią najlepiej się relaksujemy. Ciepła herbatka, koc, szum wiatru za oknem i nasza wyobraźnia, marzenia i sny pod ciepłem puszystej kołdry. Długie wieczory, rozmowy a czasem tylko cisza. Dziś mam dla Was specjalne zaproszenie na tekst, który wyszedł wręcz jak z zajęć relaksacji, które kiedyś prowadziłam.

Usiądź wygodnie, zamknij oczy i wyobraź sobie wszystkie kolory jesieni. Możesz się nawet położyć i w myślach oglądać każdy kolor dokładnie. Pomyśl spokojnie, słuchaj bez przymusu a każdy kolejny kolor będzie wprowadzał Cię w stan odprężenia.

Zacznij od czerwieni. Piękny, głęboki, purpurowy odcień czerwieni, jak kula zachodzącego słońca. To czerwień dojrzałego, czerwonego jabłka. Pachnący intensywny czerwony kolor. Ciepły, gorący, rozgrzewający.
Kolor czerwony przechodzi stopniowo w barwę pomarańczową. Dynamiczną, promienną, jak kosz pełen pomarańczy. Czujesz ich zapach, unosi się wszędzie. Pomarańcza ponabijana goździkami, znasz ten zapach, ten aromat.
Kolor pomarańczowy powoli zamienia się w żółty. Świetlisty żółty, jak słońce. Gorący żółty, jak złote jesienne liście. Poczuj to ciepło w swoim splocie słonecznym. Twoje ciało staje się ciepłe, przyjemnie, odprężone. Kolor żółty, jak fontanna ciepła. Pozwól, aby to ciepło przeniknęło wszystkie części twojego ciała. Zatroszcz się o swoje ciało. Potrzebuje twojej uwagi, dbałości i troski. Wpuść do niego trochę światła, żółtego koloru, złota jesieni. Oddychaj delikatnie, spokojnie i miarowo. Jakbyś przyglądał się parującej ciepłej herbacie w jesienny wieczór pod kocem. I ciastko.
Kolor żółty stopniowo zmienia się w zieleń. Zielony, jak łąka w pogodny, letni dzień. Zielony, jak liść. Zielony, jak las. Jest ci dobrze. Czujesz się spokojny. Kolor zielony uspokaja Cię, jest świeży, pachnący.
Powoli pojawia się i wypełnia cię kolor niebieski. Głęboki, piękny, spokojny, niebieski. Jak niebo w majowy dzień. Jak woda w jeziorze. Jak ocean. Niebieskie fale uderzają o brzeg wydając kojący szum. I podmuch jesiennego wiatru.

I wreszcie pojawia się fiolet. Fiolet nieba za zachodzącym słońcem po bezchmurnym dniu. Odprężająca barwa fioletu na koniec intensywnego dnia.
Osiągnąłeś stan głębokiego odprężenia. Jesteś spokojny, zrelaksowany, radosny. Jest ci dobrze. Pozostań jeszcze przez chwilę z tymi wszystkimi przyjemnymi doznaniami w twoim ciele, poczuj je. Zachowaj w pamięci zapachy kolorów jesieni, niech odprężają Cię jeszcze długi czas. Czerwień dojrzałego jabłka, pomarańcza z goździkami, żółte słońce i złote liście, parująca herbatka i ciastko, zielony las i niebieskie szumiące fale. A na koniec kojący fiolet nieba za zachodzącym słońcem.

A jeśli chcesz na dłużej zatrzymać te zapachy, znajdź przepis na dole. To najwspanialsza jesienna tarta jabłkowa.

 

tarta jabłkowa tarta jabłkowa tarta jabłkowa tarta jabłkowa tarta jabłkowa tarta jabłkowa tarta jabłkowa tarta jabłkowa tarta jabłkowa tarta jabłkowa

 

Tarta jabłkowa:

Kruchy spód:

250 g mąki
150 g masła (zimnego)
2 łyżki cukru pudru
mała szczypta soli
1 jajko
40 ml zimnej wody

W miskę nasypać mąkę, dołożyć pokrojone masło, wsypać cukier puder i wbić jajko. Palcami rozcierać masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka i składniki zaczną się ze sobą łączyć w gładkie ciasto. Wlać zimną wodę i połączyć wszystko w jedną gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do lodówki.
Przygotować formę na tartę o średnicy 24 – 26 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem . Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.

Nadzienie tarta jabłkowa:

1 kg jabłek
40 ml soku z cytryny
60 g masła
1 łyżka miodu
1 laska wanilii

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze plasterki i włożyć je do garnka (w sumie ma być odłożonych 1/3 wszystkich jabłek). Z odłożonych jabłek zrobimy mus, który wyłożymy na kruchy spód.
Do jabłek w garnku dodać sok z cytryny, masło i miód oraz przekrojoną laskę wanilii. Całość zagotować. Mieszając co chwilę gotować przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Na koniec wyjąć laskę wanilii, jabłka rozgnieść na mus.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyjąć formę z ciastem z lodówki, spód podziurkować widelcem. Wyłożyć mus jabłkowy i przykryć go plasterkami jabłek ułożonymi na zakładkę. Piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Syrop: w małym garnuszku rozpuścić cukier w wodzie z dodatkiem cynamonu, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzonym i gęstym syropem posmarować wierzch jabłek.

Przepis z Kwestia smaku

Z obierek z jabłek i cytryny zrobiłam kompot. Dodałam przyprawy i miód i wyszedł wspaniały aromatyczny, rozgrzewający napój i tak bardzo zero waste! Jabłka, cytryna, miód, imbir, goździki i cynamon!

Musicie wiedzieć, że cynamon nie tylko pieknie pachnie i nadaje cudownego aromatu. Stymuluje, rozgrzewa, poprawia ukrwienie, łagodzi ból, hamuje stany zapalne, pobudza serce, krążenie i trawienie a także obniża poziom cukru we krwi. Olejek cynamonowy jest „antybiotykiem o szerokim spektrum działania” i hamuje wzrost niektórych bakterii oraz różnych wirusów!

O działaniu inny naturalnych antybiotyków przeczytacie w książce „Naturalne antybiotyki. Leczenie i zapobieganie chorobom za pomocą przypraw i ziół”

 

 

 

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij