Przepis na pierniczki dziecinnie prosty

Przepis na pierniczki to jeden z tych, które dobrze jest znać na pamięć. W okresie przedświątecznym powtarzamy go często, bo nigdy jedna tura pieczenia nie przetrwa do Gwiazdki. Te, które dzisiaj chcę Wam zaproponować nie mają daty ważności ale znikają niezwykle szybko. Pasują na śniadanie, obiad i nawet na kolację. To ciasteczka, które można jeść non stop i bez opamiętania. Czeka się na nie cały rok i nigdy się nie nudzą. Podejrzewam nawet, że nie mają kalorii, przynajmniej na takie wyglądają 😉 Ja w to wierzę. Najlepsze są te zrobione razem z dziećmi, z za dużą ilością lukru, przypalone i koślawe.

Przepis na pierniczki (zawsze się udaje):

około 40-50 sztuk

Składniki:

5 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

4 łyżeczki zmielonego cynamonu

4 łyżeczki zmielonego imbiru

1 i 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

1 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej

1 kostka masła

1 szklanka cukru

2 duże jaja

1/3 szklanki płynnego miodu

Nie stanie się absolutnie nic jeśli zamiast mielić goździki i trzeć gałkę muszkatołową kupisz gotowy mix przypraw do pierniczków. Nie chodzi o to żeby było idealnie. Lepiej ten czas poświęcić na to, żeby dać swobodę dzieciom przy wyrabianiu ciasta tak jak tu:

7 niedoskonałych rzeczy, które warto zrobić z dziećmi przed Świętami

Przepis na pierniczki. Wykonanie:

Wymieszaj w misce suche składniki: Mąkę, sodę, sól i przyprawy korzenne. W drugim naczyniu ubij mikserem masło i cukier na puszystą masę. Ciągle ubijając, dodawaj jajka i miód.

Zmniejsz obroty miksera do minimum i powoli dodaj mąkę wymieszaną z przyprawami. Całość dokładnie zmiksuj na wolnych obrotach. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dosyp trochę mąki i zagnieć je ręcznie.

Ciasto podziel na 3 części , zawiń w folię i trzymaj w lodówce przez około godzinę (to najgorszy moment w przepisie więc może być mniej 😉 Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blat stołu posyp mąką, a ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na grubość 1-2 cm ( jeśli nie masz wałka, masz na pewno wino. Możesz użyć butelki do wałkowania ciasta 😉

Wykrój pierniki i układaj na blaszcze wyłożonej pergaminem. Zostaw odpowiednie odległości między ciasteczkami ponieważ trochę urosną. Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince, przed pieczeniem zrób otworki na przykład słomką.

Pierniki piecz ok 10 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw, aby ostygły, stężały i stały się chrupiące.

Przepis na pierniczki pochodzi z książki: „EMI i Tajny klub Superdziewczyn. Idą Święta”

 

przepis na pierniczki przepis na pierniczki przepis na pierniczki

 

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij