Buraczane kaszotto – jesienne smaki i sposób na buraki

Są rozwiązania tak proste i zdrowe, że nie trzeba im nawet dodawać ideologii. Tak jak chrupiące jabłko na szybko, pieczony burak na podwieczorek czy pół talerza kaszy, a pół gotowanych warzyw. Nie każdy obiad też musi mieć w składzie mięso a czasem to nawet i zupa wystarczy. Na przykład taka dyniowa, jak u nas ostatnio.

Antoś nie tylko wyjada wszystko ze wszystkich talerzy w polu widzenia, umie się też czasem podzielić. Jaką radochę miał z tego kawałka buraka i miski kaszy to zapewne widzieliście u nas na Instagramowym stories. Dla mnie to wciąż najsłodszy widok świata, dziecko jedzące z takim zapałem. I buraki i zielone liście pietruszki. W S Z Y S T K O.

Śmiem twierdzić, że nasza przygoda z BLW od początku to właśnie powód jego zapału i miłości do próbowania i radości z jedzenia. Wiem, że to bałagan, dużo sprzątania, nie każde pedantyczne przyzwyczajenia zniosą takie widoki ale moim zdaniem bardzo warto! Młody nie dość, że z zaciekawieniem akceptuje nowe smaki to jeszcze jego umiejętność trzymania łyżeczki mnie zachwyca. Bardzo płynnie od jedzenia rączkami przeszedł w tryb łyżeczki, sam potrafił zapanować nad cząstkami jedzenia. To również moim zdaniem zasługa ćwiczeń z BLW od małego. Dzięki temu dziś mogę się pochwalić jak moje półtora roczne dziecko wcina zielona pietruszkę! O!

 

Przepis na buraczane kaszotto

50 g kaszy bulgur ugotuj w Babycook na parze używając koszyczka do gotowania kaszy. Do koszyczka z kaszą dodałam cząstki burak.a Tak ugotowaną kaszę zalałam dodatkowo bulionem warzywnym i posypałam pietruszką. Naturalny smak buraka to coś, co Antoś uwielbia, nie potrzebuję go dodatkowo przyprawiać.

 

Talerzyki i miseczki LASSIG

Wykonane w BABYCOOK od Beaba

BabyCook Neo gotuje na parze, blenduje lub sieka, podgrzewa lub rozmraża, a do tego jest cichy i łatwy w obsłudze – dzięki intuicyjnym przyciskom.
Jest stworzony z myślą o rodzicach dbających o ekologię.
1. Modulacja pary podczas gotowania – dzięki czemu potrawy są smaczne, a przede wszystkim zdrowe, bo ich cenne wartości odżywcze czy witaminy zostają zachowane. Ponadto odpowiednie sterowanie parą redukuje zużycie energii.
2. Podwójne ostrze ze stali nierdzewnej marki The Sabatier Diamant – dzięki niemu szybko przygotujesz posiłek o  pożądanej konsystencji, od zmielonego na zupkę (bardzo drobno posiekane składniki) czy puree (drobno posiekane składniki) po jedynie delikatnie rozdrobnione kawałki, np. mięsa. W ten sposób z łatwością dostosujesz gęstość pokarmu do aktualnego etapu rozwoju Twojego dziecka.
3. Ergonomiczny dzbanek z najwyższej jakości szkła z poręcznym uchwytem, umożliwiającym jednocześnie pełne otwarcie pokrywki jednym prostym ruchem (system „easy clip”) – to wygoda używania i gwarancja bezpiecznego oraz zdrowego podgrzewania lub rozmrażania, higienicznego i bezzapachowego, a także utrzymania przez dłuższy czas finalnej temperatury posiłku. Spora pojemność dzbanka – 1250 ml – pozwala na przygotowanie większej ilości posiłku na raz, np. obiadów na kilka dni z góry.
4. Koszyczek ze stali szlachetnej (nierdzewnej) – o pojemności 1000 ml (lub 4 porcji po 150 g) to ekologiczne i solidne naczynie, dzięki któremu obróbka pokarmu stała się o ponad 30% szybsza, co oszczędza nie tylko czas, ale też zużytą energię i zasoby wody.
BabyCook Neo jest doskonały do:
– szybkiego przygotowania obiadu dla dzieci lub jednej z potraw dla rodziny
– gotowania na parze (warzyw, mięsa, ryb) – pozwala na zachowanie smaku
– gotowania zup kremów – – w koszyczku gotujemy warzywa, potem przerzucamy do dzbanka i blendujemy
– przygotowania pesto dla całej rodziny lub innych sosów i past na kanapki
– gotowania kasz, ryżu i makaronu – koszyczek do tego modelu będzie dostępny w listopadzie i będę mogła go dosłać
– rozmrażania – Wygodna opcja do wykorzystywania mrożonek lub zamrażania tego co zostaje albo celowo można ugotować więcej – mamy również wygodne  pojemniki do mrożenia.
– podgrzewania posiłków
– robienia musów owocowych – owoce zaparzamy gotując chwilę na parze i miksujemy
– przygotowywania deserów np. musy owocowo-jaglane a nawet lody
– do przygotowywania koktajli
– przygotowywania ciasta pod placki, naleśniki
Polecam wykorzystywać wszystkie te opcje.
Powiązane wpisy
Komentarze

Komentarze
(post)

  1. yasminsmell pisze:

    Sama bym zjadła… chyba jutro rano będę śmigać po buraki 🙂 ostatnio mam fazę na te bordowe dary natury… od lata co drugi dzień piję zakwas z buraków, ale teraz narobiłaś mi smaka na taką wersję

Dodaj komentarz

Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij