Czym zastąpić chleb? Substytuty, zapchajdziury i inne zamienniki.

Dieta bezglutenowa.

Nigdy nie byłam fanką chleba, a bułek nie jadam od kilku lat. W moim życiu nieodłącznie glutenowo związana jestem jedynie z pierogami, tudzież innymi kopytkami. Nie zabielam zup ani sosów, makarony z reguły bezgluten jeśli w ogóle.  Nie mam szczególnych zaleceń ani objawów ale po prostu nie przepadam, mam wrażenie, że puchnę, tyję i zasadniczo bardzo się zapycham. Zastanawiałam się czym zastąpić chleb i używam zamienników żeby było mi lżej!

Rezygnacja z glutenu bez celiakii

Nie mam nietolerancji glutenu ani też nadwrażliwości chociaż celiakia może się ujawnić w każdym wieku. Według mojej wiedzy jednak warto na gluten uważać, tymbardziej, że większość zna go pod niestety postacią białej mąki najlepiej.  Zrezygnowałam niemal całkowicie, stosunkowo bardzo rzadko zdarza mi się uwzględniać go w diecie, zazwyczaj są to działania nieplanowane 😛 Nauczyłam się jeść bez tego lub umiem już po prostu na tyle w zamienniki i te inne substytuty, że nawet o nim nie myślę.

Czym zastąpić chleb

Z zasady pożegnałam się z klasycznymi kanapkami, nie tykam też pieczywa ryżowego i innych tych suchych wynalazków. Musiałam znaleźć sobie jakieś inne dobroci, zamienniki chleba i wszelkiego rodzaju zapchajdziury. Lubię pestki, orzechy, pasty z warzywami, hummusy, wypieki bezglutenowe i placki ale najbardziej uwielbiam te krakersy z ziaren, którymi dzisiaj chciałam się z Wami podzielić!

krakersy zamiast chleba

 

Krakersy bezglutenowe

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych

1/2 szklanki siemienia lnianego

1 szklanka nasion słonecznika

1/3 szklanki pestek dyni

1/4 szklanki sezamu

2 łyżki nasion chia

4 łyżki łuski nasion babki jajowatej

1 i 1/2 łyżeczki soli

1 łyżka syropu klonowego

3 łyżki oleju kokosowego

350 ml wody

+ przyprawy wg uznania, np. rozmaryn, czosnek, papryka (mogą być suszone lub świeże!)

Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce aż powstanie lepka masa. Wyłóż masę na papier do pieczenia, przykryj drugim kawałkiem papieru i rozwałkuj na płaski placek. Pokrój płaski placek na w miarę równe prostokąty i takie przełóż na blachę (używam do tego łopatki do naleśników, żeby się nie połamały) Piecz w temperaturze 175C przez 20min z jednej strony i 10 min z drugiej do całkowitego wyschnięcia.

dieta bezglutenowa

krakersy wegańskie

kkrakersy bezglutenowe

Efekt dziecięcego kompromisu – Hummus z buraka

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij