Choinki z ciasta brownie – super czekoladowy pomysł na Święta!
Grudzień to dla mnie czas wielu super pomysłów. Dziś miałam ochotę na niecodzienne wykorzystanie ciasta i zrobiłam choinki z brownie! Lubię sobie tak wymyślić coś fajnego przy niedzieli, a to ciasto jest jednym z moich ulubionych! Robię je w wielu wersjach. Dziś jako choinki z ciasta brownie, innym razem jako babeczki albo nawet w formie dużej babki. W zależności od potrzeby może być nawet tortem urodzinowym!
Święta mocno kojarzą mi się z czekoladą. Nie pytajcie dlaczego – nie wiem 😉 Ale te Święta jakoś wyjątkowo. Do czekolady mam od lat słabość. W 2017 napisałam o tym co nieco tutaj we wpisie CZEKOLADA, WIĘCEJ GRZECHÓW NIE PAMIĘTAM. Poczytajcie dla ukojenia przez chwilę 😉
Więcej słodkich przepisów znajdziecie w zakładce W KUCHNI na moim blogu i na INSTAGRAMIE w wyróżnionych relacjach w formie filmików z wykonania!
Przepis na choinki z ciasta brownie:
400 g masła
4 tabliczki czekolady
6 jajek
400 cukru
270 g mąki
szczypta soli
Przepis jest na dużą blachę ciasta!
Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kostki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.
W oddzielnej misce wymieszać jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem zmiksować na gładką masę.
Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto pokroić na trójkąty i udekorować. Włożyć od spodu słomki i ozdobić choinki
Brawo! Gotowe!