Domowe ciasto marchewkowe i jeden tajny składnik!
Na jesień staję się wyjątkowym łasuchem. Trochę tak, jakbym mimowolnie zmieniała się w puszystego misia. Gromadzę wokół siebie słodkości, zbieram zapasy, kombinuję w kuchni. Wszystko z marzeniem, żeby się tak najeść i spać! No i nie przytyć oczywiście. Dlatego te kombinacje są zazwyczaj z nutką słodyczy, na zdrowej bazie lub w wersji delikatniejszej. Dzisiaj ciasto marchewkowe w domowej najpyszniejszej wersji ( z jednym tajnym składnikiem, który robi całą robotę!)
Już jest! Przepis na cudowne ciasto marchewkowe!
Ubić 2 jajka w temperaturze pokojowej. Dodać 150 g cukru pudru i ubijać do uzyskania puszystej masy. Cienkim strumieniem dolać 150 ml oleju. Wszystko wymieszać.
Dodać 200g drobno startej marchwi, połowę startego jabłka, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 50g wiórków kokosowych i wszystko wymieszać.
W osobnej misce przesiać 200g mąki, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody i szczyptę soli. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Piec godzinę lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
Aby zrobić krem do przełożenia i posmarowania ciasta należy: ubić 150g serka mascarpone z 4 łyżkami masła orzechowego i 4 łyżkami cukru przez ok 2 minuty.
Przekroić, przełożyć i posmarować ciasto kremem. Udekorować orzechami i czym tylko chcecie i zajadać! Jeśli macie dużo cierpliwości to można do stężenia kremu wstawić ciasto na godzinę do lodówki.
Zobaczycie jaki to jest obłęd! A ten jeden wyjątkowy składnik – masło orzechowe jest tu najlepszym dopełnieniem.
Sprawdźcie też inne słodkie przepisy w zakładce W KUCHNI <3