Domowe ciasto marchewkowe i jeden tajny składnik!

Na jesień staję się wyjątkowym łasuchem. Trochę tak, jakbym mimowolnie zmieniała się w puszystego misia. Gromadzę wokół siebie słodkości, zbieram zapasy, kombinuję w kuchni. Wszystko z marzeniem, żeby się tak najeść i spać! No i nie przytyć oczywiście. Dlatego te kombinacje są zazwyczaj z nutką słodyczy, na zdrowej bazie lub w wersji delikatniejszej. Dzisiaj ciasto marchewkowe w domowej najpyszniejszej wersji ( z jednym tajnym składnikiem, który robi całą robotę!)

Już jest! Przepis na cudowne ciasto marchewkowe! 

Ubić 2 jajka w temperaturze pokojowej. Dodać 150 g cukru pudru i ubijać do uzyskania puszystej masy. Cienkim strumieniem dolać 150 ml oleju. Wszystko wymieszać.
Dodać 200g drobno startej marchwi, połowę startego jabłka, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 50g wiórków kokosowych i wszystko wymieszać.
W osobnej misce przesiać 200g mąki, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu,  1/2  łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody i szczyptę soli. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Piec godzinę lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.

Aby zrobić krem do przełożenia i posmarowania ciasta należy: ubić 150g serka mascarpone z 4 łyżkami masła orzechowego i 4 łyżkami cukru przez ok 2 minuty.

Przekroić, przełożyć i posmarować ciasto kremem. Udekorować orzechami i czym tylko chcecie i zajadać! Jeśli macie dużo cierpliwości to można do stężenia kremu wstawić ciasto na godzinę do lodówki.

Zobaczycie jaki to jest obłęd! A ten jeden wyjątkowy składnik – masło orzechowe jest tu najlepszym dopełnieniem.

Sprawdźcie też inne słodkie przepisy w zakładce W KUCHNI <3

 

ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe

 

 

Czekoladowe ciasteczko z płynną czekoladą! I z malinami

 

 

 

Tagi : ,
Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij