Bananowe placuszki, na śniadanie i kolację
Bananowe placuszki są czymś, co wspaniale smakuje na świeżo i ciepło ale jeszcze lepiej następnego dnia! Sprawdzą się na śniadanie, kolację i zdrową przekąskę. To jeden z moich ulubionych smaków – banan, cynamon, orzechy – mix idealny. Polane jogurtem i syropem z agawy albo miodem są prawdziwym rarytasem. I nigdy się nie nudzą.
Szybkie śniadania to ostatnio coś, w czym naprawdę jestem dobra! Nie ukrywam, że z moim nowym sprzętem idzie mi to niesłychanie łatwo. Tworzę najróżniejsze naleśniczki, placuszki i inne deserki zyskując sobie tym samym uznanie domowników i widoczny zachwyt. Proste dania są czasem najlepsze, nie urobi się człowiek a efekt lepszy od spodziewanego. Te placki są super bazą do wielu dań, można je przetrzymać w lodówce (jeśli cokolwiek zostanie z tej porcji;)
Składniki na bananowe placuszki:
2 banany
2 jajka
200 ml mleka
200 g mąki( może być pół na pół pszenna z pełnoziarnistą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Banany blendujemy razem z resztą składników. Nakładamy delikatnie, wychodzą najlepiej na grillu elektrycznym z odpowiednią płytą Kuvings dedykowaną do placuszków. Są idealnie okrągłe i puszyste! W trakcie smażenia przewrócić na drugą stronę.
Wpis powstał we współpracy z marką Kuvings