Dobre Dla Dzieci – Szybkie pasty na kanapki
Kiedy chcesz mieć więcej czasu rano, przygotuj się wieczorem. Nie da się inaczej. Albo wstaniesz wcześniej, albo poświęcisz na przygotowania część wolnego wieczoru. Nie bardzo do mnie przemawia wcześniejsze wstawanie, tyram więc wieczorami 😉 Żartuję, nie tyram. łapię się wszystkiego, co mi ułatwi i przyspieszy, ale będzie oczywiście ze zdrowym efektem.
Dziś na tapecie pasty do smarowania. Dodatkowym ich atutem jest możliwość samoobsługi dzieci przy śniadaniu, poza świetną zabawą! Dzięki temu, że wręczyłam dzieciom bezpieczne i wygodne noże do smarowania – mogą same testować i próbować do woli.
Pasty można przygotować z naprawdę wielu składników. Jeśli masz dosyć pasztetów, serków do smarowania lub wędliny i żółtego sera – masz szansę wybajerzyć swoje kanapki na całego! Poznaj nasze propozycje, które wypróbowałam z przepisu Darii – dietetyczki, z którą prowadzimy serię wpisów „Dobre Dla Dzieci”.
Pasta z fasoli i suszonych pomidorów.
- Fasola puszka (biała lub czerwona – można spróbować dwóch i sprawdzić, która lepiej będzie odpowiadać smakowo) najlepiej gotowana na parze – są gotowe w puszkach
- Pomidory suszone – ok. ½ słoika
- Czosnek 1 max 2 małe ząbki czosnku -> im więcej dodasz tym będzie bardziej ostra więc prawdopodobnie gorsza dla dzieci
- Cytryna ok. 1-2 łyżek (dodawaj po mału sprawdzając smak)
- Olej z suszonych pomidorów – ok. 8 łyżek
Doprawić na samym końcu po sprawdzeniu smaku! Najlepiej zmiksować świeże liście Bazyli (około garści) Można dodać ewentualnie łyżeczkę oregano – ale dodaje już większej intensywności w smaku więc ostrożnie przy dzieciach.
Pasta pieczonych warzyw – idealny sposob na to, aby nie marnowac jedzenia.
Te warzywa, które mamy w domu wrzucamy po doprawieniu do piekarnika, zapiekamy, a później blend ujemy na paste. Można w ten sposób wykorzystac dowolne warzywa.
Ja tym razem wziełam poniższe warzywa. Ale jak masz w domu możesz dołożyc chociażby bakłażana (tylko wtedy solisz go na samym końcu!) czy pieczarki.
Wskazówka dla mam : aby ułatwić sobie gotowanie przygotuj np. potrójną porcje. Część wykorzystaj na ciepło jako dodatek do obiadu, pozostałą część na kanapki (super smakują np. ułożone na kanapce razem z serkiem np. kozi czy jakiś inny który lubisz)
- Pomidory 2-3 szt
- Papryka 1 czerwona i 1 żółta
- Cebula czerwona 1 szt
- Cukinia 1 szt
- 2 zabki czosnku
- Olej 3 duże łyżki
- Sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku
Wszystko wymieszać, warzywa obtoczyć tłuszczem i przyprawami. Piec w 180 st w piekarniku (gora-dół) do miękkości warzyw (U mnie zwykle ok. 40-50 min)
Najprostsza pasta z makreli
- 1 makrela wędzona
- 4-5 jaj (w zależności czy bardziej lubicie jaja czy makrelę)
- 1 pęczek szczypiorku
Przyprawić – sól i pieprz do smaku. Na konieć dodac jogurt do uzyskania pożądanej konsystencji – zwykle 1-2 łyżki.
Najprostsza pasta jajeczna
- 4 jaja
- Szczypiorek
- Sól, pieprz
Na koniec dodać jogurt do uzyskania pożądanej konsystencji – zwykle 1-2 łyżki
Słodka pasta
- Śliwki ok. 12-14 duzych szt.
- Daktyle suszone 200g
Daktyle zalej wrzątkiem i namocz do rozmięknięcia. Odlej wode do szklanki, a daktyle zblenduj. Śliwki po umyciu pokroić i wrzucić do garnka. Podgrzewać do rozmięknięcia – ale tak aby zostaly jeszcze kawałki. Chodzi o to aby maksymalnie odparowac wode, aby całość zrobila się jak najbardziej gesta. (poczatkowo żeby się nie przypalało, możesz podlać bardzo małą ilością tej wody z daktyli). Na koniec dodajesz daktyle. W zależności od pożąanej konsystencji – całość można jeszcze raz zblendować.
Tutaj znajdziesz pozostałe przepisy z serii Dobre Dla Dzieci
Kolorowe noże, bezpieczne dla dzieci – Ahojhome
Duże łyżki z melaminy – Ahojhome
Miseczki z dziubkiem – Ahojhome
Serwetki z koronką – Ahojhome