Jesienna dieta zupowa i Królowa Dyniowa!

Całe moje życie to kombinowanie, tajne triki, patenty i patenciki. Ułatwiacze, wyzwalacze i robienie dobrej miny do złej gry. Zdecydowanie wolę drogi na skróty i omijanie pewnych zasad lub po prostu życie po swojemu. Jak coś sobie wymyślę, to trzymam się tego niemiłosiernie mocno. Aktualnie wymyśliłam sobie fazę na zupy. Tu akurat nie ma żadnych kontrowersji bo jesień do zupy pasuje jak masło do chleba więc kreatywnością nie popisałam się żadną. Tym niemniej przedstawiam Państwu mój ostatnio odkryty patent szybki, prosty i mega smaczny. U zapracowanej matki oprócz zdrowego jedzenia liczy się jeszcze szybkość i prostota! Patent zupowy do wykorzystania nie tylko na obiad ale również kolację i nawet śniadanie na ciepło. Bo nie wiem czy wiecie co robią ciepłe śniadania. Otóż już od rana ciepła zupa poprawia nasz metabolizm więc pomaga utrzymanie szczupłej sylwetki. Sycąca zupa zapewni nam energię na długo, rozgrzeje nasz organizm, szczególnie ta z magicznymi przyprawami typu imbir, pikantna papryka czy kurkuma. Zupa na śniadanie to również szybkie rozwiązanie, nie dość, że wspomaga układ trawienny już od rana to można ją sobie przygotować dzień wcześniej a przed posiłkiem tylko podgrzać.

Dynia taka dobra. A wydawałoby się, że ona taka amerykańska i tylko straszyć potrafi. W zupach dynia jest niezastąpiona. Na chwile obecną mój numer 1. Jest bogata w witaminę C i karoten, który obniża poziom złego cholesterolu. Dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego, sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. Szybko się ją gotuje a smak wzmocniony przyprawami to istne szaleństwo. Polecam do dyni imbir, kurkumę, paprykę i chili.

 

 

KREM Z DYNI Z JABŁKIEM

Bardzo prosty przepis z kilku składników, w sam raz do przygotowania na szybko.

Składniki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do Babycook na 20 minut ( to około jeden cykl z miarką wody nalaną do poziomu 3)

120 g batata

220 g dyni

pół jabłka

Po ugotowaniu przekładamy warzywa z koszyczka do pojemnika Babycook i dodajemy przyprawy. Osobiście unikam soli, dodaję pieprz, imbir, kurkumę i paprykę słodką lub szczyptę pikantnej. Wszystko razem blendujemy kilkanaście sekund w pojemniku Babycook. Na wierzch uwielbiam posypać każdą zupę krem siemieniem lnianym, pestkami dyni albo pestkami słonecznika.

 

Partnerem wpisu jest Babycook   więcej przepisów znajdziecie na stronie Zdrowe Gotowanie z BEABA

oraz akcesoria Lassig

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij