Gotowanie z dziećmi. Dyniowe babeczki z pomarańczą
Gotowanie z dziećmi to wyzwanie. Wiadomo. Nie każdy jest na to gotowy, trzeba to przyznać. Tym bardziej, kiedy to gotowanie dość szybko zmienia się w zabawę pozbawioną kontroli. Dyniowe babeczki z pomarańczą to mega prosta rzecz, dłużej trwają przygotowania do bezpiecznego pieczenia niż cała akcja ale naprawdę warto. Pisałam o tym nie raz, pewnie nawet sporo w całej zakładce „W kuchni” bo czas z dziećmi to również wspólne pichcenie. A ja lubię łączyć przyjemne z pożytecznym.
Przepis na puszyste dyniowe babeczki
Kiedy dostaliśmy w prezencie od Lilliputiens te piękne akcesoria od razu nabrałam ochoty na puszyste babeczki! Nie wiedziałam jeszcze jakie ale, że sezon typowo dyniowy padło właśnie na tę jesienną królową. Zupa dyniowa rządzi u nas co jesieni. A wszelkie modyfikacje przepisów dyniowych są zawsze mile widziane. Dobrym sposobem jest wykorzystanie do nich miąższu z wydrążonych na Halloween dyń.
Co potrzebujemy?
Składniki:
300 g pokrojonej dyni (ja swoją miałam zamrożoną, trzymam tak warzywa na zapas w słoiczkach żeby mieć na szybko w razie potrzeby)
1 pomarańcza
100 ml mleka
100 g masła
2 jajka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g cukru
1 budyń śmietankowy
Zobaczcie jak idzie moim maluchom!
Przepis na puszyste dyniowe babeczki z pomarańczą
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Naszykować 12 foremek na muffinki lub papilotek. My użyliśmy silikonowych foremek ze zwierzątkami Lilliputiens (to nowość marki, dostaliśmy je w prezencie. Słodkie prawda?)
Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok (odmierzyć 50 ml soku).
Dynię zmiksować z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus. My robimy to w Babycook. Zobacz wszystkie nasze przepisy Z BABYCOOK
Roztopić masło w misce, ostudzić i roztrzepać rózgą z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać rózgą.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, i proszek budyniowy, wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (delikatnie i powoli łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników w jednolite ciasto bez widocznej białej mąki).
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek. Do takich babeczek można dodać np. powidła śliwkowe jeśli ktoś lubi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 – 30 minut do suchego patyczka.