Cinnamon Rolls – najlepsze cynamonowe bułeczki maślane

#CINNAMONROLLS ! Ten smak jest nie do opisania!
Narobiłam, narobiłam ale zdążyłam też spróbować. Cała blacha tych bułeczek znika u nas w mig. Jak myślicie? Dobre było? Musicie spróbować! Zapiszcie przepis:

Wymieszać, posypać, pokroić, upiec i zjeść! To tak w skrócie a tak naprawdę wygląda to tak:

Składniki:
do ciasta: 250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
600 g mąki pszennej
40 g cukru
szczypta soli
1 jajko i 2 żółtka
70 g miękkiego masła
do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka
do masy: 70 g masła
cynamon w proszku
cukier wanilinowy
1/3 szklanki cukru

+ lukier
+ kilka jabłek z cynamonem jako dodatek jeśli ktoś lubi

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki oraz 50 ml ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, dodać rozczyn i resztę mleka. Wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Jeśli za bardzo się klei dodać mąki. Przykryć i odstawić na ok.1h do wyrośnięcia.Wyłożyć ciasto na stolnicę i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Rozwałkować na placek o wymiarach ok 40 x 30 cm. Smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu i cukru wanilinowego. Zawinąć ciasto w roladkę i pokroić w poprzek na 20 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Powinno się ostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia ale ja nie zawsze umiem tyle czekać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem. Cząstki jabłek podgrzać z łyżką cukru i łyżką masła i łyżeczką cynamonu na patelni, podawać ciepłe i sukces gwarantowany!

 

cinamonrolls

cinamonrolls

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij