Cinnamon Rolls – najlepsze cynamonowe bułeczki maślane
#CINNAMONROLLS ! Ten smak jest nie do opisania!
Narobiłam, narobiłam ale zdążyłam też spróbować. Cała blacha tych bułeczek znika u nas w mig. Jak myślicie? Dobre było? Musicie spróbować! Zapiszcie przepis:
Wymieszać, posypać, pokroić, upiec i zjeść! To tak w skrócie a tak naprawdę wygląda to tak:
Składniki:
do ciasta: 250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
600 g mąki pszennej
40 g cukru
szczypta soli
1 jajko i 2 żółtka
70 g miękkiego masła
do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka
do masy: 70 g masła
cynamon w proszku
cukier wanilinowy
1/3 szklanki cukru
+ lukier
+ kilka jabłek z cynamonem jako dodatek jeśli ktoś lubi
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki oraz 50 ml ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, dodać rozczyn i resztę mleka. Wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Jeśli za bardzo się klei dodać mąki. Przykryć i odstawić na ok.1h do wyrośnięcia.Wyłożyć ciasto na stolnicę i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Rozwałkować na placek o wymiarach ok 40 x 30 cm. Smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu i cukru wanilinowego. Zawinąć ciasto w roladkę i pokroić w poprzek na 20 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Powinno się ostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia ale ja nie zawsze umiem tyle czekać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem. Cząstki jabłek podgrzać z łyżką cukru i łyżką masła i łyżeczką cynamonu na patelni, podawać ciepłe i sukces gwarantowany!