Kolorowe naleśniki ze szpinakiem i burakiem

Wyzwania codziennego pakowania lunchboxów podejmuję każdego ranka. Choć muszę przyznać, że nie zawsze z chęcią i pewnością, że zawartość nie wróci do mnie po południu. Głównym dodatkiem śniadaniowym jest u nas aktualnie marchewka i mozarella w porywach do kabanosa z ogórkiem 😉 Tradycyjne kanapki dawno się przejadły. Same warzywa są nudne. Nie wszystkie dzieci tolerują warzywa i świadomie nigdy się na to nie zgodzą! Podejrzewam, że takie bezwarzywne lunchboxy są niezłym wyzwaniem. Jeśli już naprawdę nie wiecie jak przemycić warzywa, np. buraka czy szpinak spróbujcie zrobić z nimi super kolorowe naleśniki ze szpinakiem i burakiem! To może być tajny składnik, o którym głośno nie trzeba mówić. Nazwijcie je jak chcecie ale koniecznie spróbujcie! Będą świetną alternatywą dla kanapek i  pomysłowo wypełnią śniadaniówki! Można je śmiało przygotować razem z dziećmi wieczorem i przetrzymać w lodówce gotowe do rana.

Kolorowe naleśniki buraczkowe

1 burak

2 jajka

200 ml mleka

250 ml wody gazowanej

200g mąki

1 łyżka oleju

szczypta soli

 

Buraczka ugotowałam na parze w urządzeniu Babycook. Dodałam do niego resztę składników i zblendowałam. Na rozgrzanej patelni usmażyłam z tej porcji ok 12 naleśników. Czerwoniutkie neleśniki można śmiało podawać na słono lub słodko ponieważ smak buraka jest praktycznie nie wyczuwalny. Idealne będą z dżemem malinowym czy truskawkowym, a na słono z serkiem kanapkowym i rzodkiewką, fetą i rukolą.

 

Kolorowe naleśniki ze szpinakiem i burakiem

Kolorowe naleśniki szpinakowe

80 g świeżego lub mrożonego szpinaku

2 jajka

200 ml mleka

250 ml wody gazowanej

200g mąki

1 łyżka oleju

szczypta soli

Szpinak rozmroziłam na parze w urządzeniu Babycook. Dodałam do niego resztę składników i zblendowałam. Na rozgrzanej patelni usmażyłam z tej porcji ok 12 naleśników. Zieloniutkie neleśniki można śmiało podawać na słono lub słodko ponieważ smak szpinaku również jest praktycznie nie wyczuwalny. Idealne będą z dżemem brzoskwiniowym, a na słono z serkiem kanapkowym, fetą, rukolą i ogórkiem.

 

Kolorowe naleśniki ze szpinakiem i burakiem

 

 

Gotowanie z dziećmi. Dyniowe babeczki z pomarańczą

 

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij