Grudniowe pyszności i piernikowa choinka
Piernikowa choinka chodziła za mną od dawna i czekałam na ten grudzień z utęsknieniem aby móc ją w końcu zrobić! W tym roku mam wyjątkowo wcześnie ochotę na świąteczne wypieki, świąteczny chill i klimat. Czekam na wolne, leniwe świąteczne dni, ukojenie, i rodzinne ciepełko. Pierniczków naprodukuję tyle, że wszyscy będziemy je pamiętać do kolejnych Świąt, bo przepis mam zacny! Taki, który zawsze wychodzi. Grudzień, to u nas też czas niekończących się słodkich niespodzianek. Szykujcie się więc na więcej inspiracji ciasteczkowo-wypiekowych!
Te pierniczki są tak pyszne, że wystarczy skropić je domowym lukrem. Są mięciutkie, aromatyczne i takie cudownie w sam raz! Musicie spróbować!
Niżej znajdziecie przepis i składniki oraz krok po kroku jak powstała piernikowa choinka!
Piernikowa choinka przepis
Dziecinnie prosty przepis na pierniczki jest ze mną od lat. Robiłam go z dziećmi, kiedy jeszcze były małymi brzdącami. Pisałam wtedy:
„Przepis na pierniczki to jeden z tych, które dobrze jest znać na pamięć. W okresie przedświątecznym powtarzamy go często, bo nigdy jedna tura pieczenia nie przetrwa do Gwiazdki. Te, które dzisiaj chcę Wam zaproponować nie mają daty ważności ale znikają niezwykle szybko. Pasują na śniadanie, obiad i nawet na kolację. To ciasteczka, które można jeść non stop i bez opamiętania. Czeka się na nie cały rok i nigdy się nie nudzą. Podejrzewam nawet, że nie mają kalorii, przynajmniej na takie wyglądają Ja w to wierzę. Najlepsze są te zrobione razem z dziećmi, z za dużą ilością lukru, przypalone i koślawe.” I nadal czuję autentyczność tego tekstu, mimo, że minęło sporo czasu.
Przepis na pierniczki (zawsze się udaje):
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
120g masła
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej
(lub 4 łyżeczki gotowej przyprawy do pierników)
Przepis na piernikową choinkę. Wykonanie:
Wymieszaj w misce suche składniki: Mąkę, sodę, sól i przyprawy korzenne. W drugim naczyniu ubij mikserem masło i cukier na puszystą masę. Ciągle ubijając, dodawaj jajka i miód.
Zmniejsz obroty miksera do minimum i powoli dodaj mąkę wymieszaną z przyprawami. Całość dokładnie zmiksuj na wolnych obrotach. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dosyp trochę mąki i zagnieć je ręcznie.
Ciasto podziel na 3 części , zawiń w folię i trzymaj w lodówce przez około godzinę, dwie (to najgorszy moment w przepisie więc może być mniej można też wstawić na chwilę do zamrażarki) Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blat stołu posyp mąką, a ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na grubość 1-2 cm.
Wykrój pierniki i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Zostaw odpowiednie odległości między ciasteczkami ponieważ trochę urosną. Do wykonania tak dużej choinki użyłam jednej foremki 2 razy i układałam ciasteczka na przemian. Ciasta zostało jeszcze sporo na dziecięce zabawy 😉
Pierniki piecz nie dłużej niż 10 minut, inaczej mogą być twarde. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw, aby ostygły, stężały i stały się chrupiące.
Te pierniczki są tak pyszne, że wystarczy skropić je domowym lukrem (cukier puder i woda) Są mięciutkie, aromatyczne i takie cudownie w sam raz! Musicie spróbować!