Jabłka w domowym karmelu – deser na szybko

Deser na szybko? Jabłka w domowym karmelu! To była pyszna robota, przygotowanie karmelu to nawet relaksujące zajęcie. A jakie pyszne 😉 Takie jabłka to pomysł na szybka przekąskę. Uwielbiam pieczone jabłka, te z masłem orzechowym lub w wersji bardziej na słodko z orzechami w karmelu. Najlepiej jeść tuż po przygotowaniu.

 

Jabłka w domowym karmelu Jabłka w domowym karmelu

Jabłka w domowym karmelu przepis

Wybierałam do tego przedsięwzięcia najbardziej czerwone jabłka.

Jak przygotować domowy karmel?

100g cukru

20g masła

200ml mleka

200ml śmietanki 30/36%

Cukier wysypujemy na patelnię lub do rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu, powoli aż powstanie złocisty płyn. Dodajemy masło aż składniki się połączą, następnie mleko i śmietankę. UWAGA! może pryskać i bulgotać, jest bardzo gorący! Możemy go tez posolić, żeby mieć zapas solonego karmelu, taki można przechowywać kilka tygodni w lodówce.

Jabłka w domowym karmelu

Jabłka w domowym karmelu

Łatwa owsianka na szybkie śniadanie (plus tipy dla IO)

 

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij