Jabłka w domowym karmelu – deser na szybko
Deser na szybko? Jabłka w domowym karmelu! To była pyszna robota, przygotowanie karmelu to nawet relaksujące zajęcie. A jakie pyszne 😉 Takie jabłka to pomysł na szybka przekąskę. Uwielbiam pieczone jabłka, te z masłem orzechowym lub w wersji bardziej na słodko z orzechami w karmelu. Najlepiej jeść tuż po przygotowaniu.
Jabłka w domowym karmelu przepis
Wybierałam do tego przedsięwzięcia najbardziej czerwone jabłka.
Jak przygotować domowy karmel?
100g cukru
20g masła
200ml mleka
200ml śmietanki 30/36%
Cukier wysypujemy na patelnię lub do rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu, powoli aż powstanie złocisty płyn. Dodajemy masło aż składniki się połączą, następnie mleko i śmietankę. UWAGA! może pryskać i bulgotać, jest bardzo gorący! Możemy go tez posolić, żeby mieć zapas solonego karmelu, taki można przechowywać kilka tygodni w lodówce.