Wiosenna Foccacia – przełamanie prostoty

Foccacia

Idzie wiosna! Idzie lato! Lekkie i szybkie posiłki zaczynają gościć na naszych stołach. Niech zagości i Foccacia – pyszna wizytówka kuchni włoskiej. Szybka i prosta baza do kuchennych eksperymentów! 

To łatwe ciasto, wspaniałe w swej prostocie. Tak, jak lubię. Lubię też zazwyczaj robić wielkie halo z takich prostych rzeczy. A foccacia w mojej odsłonie to istne dzieło sztuki! Od razu wiadomo, że i smak będzie obłędny! Coś, co tak wygląda musi być pyszne! Nadawanie zwykłej codzienności wyjątkowego znaczenia od zawsze leży w mojej naturze. Bo cieszyć się ze zwykłych rzeczy to duża umiejętność.

Zobacz wpis ZWYKŁA CODZIENNOŚĆ, który porusza czytelników do łez

Zapach pieczonych warzyw, świeżego ciasta i aromatycznej oliwy z oliwek to kwintesencja tego dania. Ja lubię z dodatkami, z duuużą ilością dodatków. Czasami z różnymi sosami ale często do zup krem. Zupy zawsze z dodatkami! A moim zdaniem takie nadają się doskonale!

Kilka prostych przepisów na KREMOWE ZUPKI

Poniżej znajdziesz piękną galerię zdjęć i przepis na to cudeńko 😉

Foccacia – składniki i przepis

Kiedy już upieczecie ciasto, do dekoracji możecie użyć praktycznie wszystkiego, o czym tylko zamarzycie. Podobnie jak pizza, foccacia może być bazą do 1000 różnych smaków. Składniki  na bazę to:

Rozczyn:

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 50 ml wody

Ciasto:

  • 1,5 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wody

Na początku przygotowujemy rozczyn. Potrzebujecie połączyć 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, 20g świeżych drożdży i 50ml wody. Ładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut na bok.

Resztę składników umieszczamy w misce i mieszamy z gotowym rozczynem. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiany do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie gotowe ciasto rozkładamy na blaszkę, ugniatamy palcami i odstawiamy na kolejne 30 minut. A teraz możemy się zabierać za dekorację! Lub zostawić ciasto w wersji z oliwą i solą, jeśli wolimy. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Foccacia jest od razu do jedzenia! Wiadomo, najlepsza świeżutka.

Poniżej zobaczcie jak świetnie wychodzi na zdjęciach! W moich relacjach na Instagramie zobaczycie też wywołujący (UWAGA!) ślinotok filmik z procesu wykonania.

 

Uwielbiam zdjęcia i kolorową do nich graficzną oprawę. Z tego względu ćwiczę moje graficzne umiejętności i stworzyłam serie tematycznych naklejek na instagram.

 

ZOBACZ NAKLEJKI NA INSTASTORIES

i twórz takie niepowtarzalne relacje!

 

 

Do tego świetnie będą smakować wiosenne zupki krem! Sprawdźcie koniecznie!

3 wiosenne zupki dla małych brzuszków

 

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij