Wiosenna Foccacia – przełamanie prostoty

Idzie wiosna! Idzie lato! Lekkie i szybkie posiłki zaczynają gościć na naszych stołach. Niech zagości i Foccacia – pyszna wizytówka kuchni włoskiej. Szybka i prosta baza do kuchennych eksperymentów!
To łatwe ciasto, wspaniałe w swej prostocie. Tak, jak lubię. Lubię też zazwyczaj robić wielkie halo z takich prostych rzeczy. A foccacia w mojej odsłonie to istne dzieło sztuki! Od razu wiadomo, że i smak będzie obłędny! Coś, co tak wygląda musi być pyszne! Nadawanie zwykłej codzienności wyjątkowego znaczenia od zawsze leży w mojej naturze. Bo cieszyć się ze zwykłych rzeczy to duża umiejętność.
Zobacz wpis ZWYKŁA CODZIENNOŚĆ, który porusza czytelników do łez
Zapach pieczonych warzyw, świeżego ciasta i aromatycznej oliwy z oliwek to kwintesencja tego dania. Ja lubię z dodatkami, z duuużą ilością dodatków. Czasami z różnymi sosami ale często do zup krem. Zupy zawsze z dodatkami! A moim zdaniem takie nadają się doskonale!
Kilka prostych przepisów na KREMOWE ZUPKI
Poniżej znajdziesz piękną galerię zdjęć i przepis na to cudeńko 😉
Foccacia – składniki i przepis
Kiedy już upieczecie ciasto, do dekoracji możecie użyć praktycznie wszystkiego, o czym tylko zamarzycie. Podobnie jak pizza, foccacia może być bazą do 1000 różnych smaków. Składniki na bazę to:
Rozczyn:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 20g świeżych drożdży
- 50 ml wody
Ciasto:
- 1,5 szklanka mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki wody
Na początku przygotowujemy rozczyn. Potrzebujecie połączyć 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, 20g świeżych drożdży i 50ml wody. Ładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut na bok.
Resztę składników umieszczamy w misce i mieszamy z gotowym rozczynem. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiany do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie gotowe ciasto rozkładamy na blaszkę, ugniatamy palcami i odstawiamy na kolejne 30 minut. A teraz możemy się zabierać za dekorację! Lub zostawić ciasto w wersji z oliwą i solą, jeśli wolimy. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Foccacia jest od razu do jedzenia! Wiadomo, najlepsza świeżutka.
Poniżej zobaczcie jak świetnie wychodzi na zdjęciach! W moich relacjach na Instagramie zobaczycie też wywołujący (UWAGA!) ślinotok filmik z procesu wykonania.
Uwielbiam zdjęcia i kolorową do nich graficzną oprawę. Z tego względu ćwiczę moje graficzne umiejętności i stworzyłam serie tematycznych naklejek na instagram.
ZOBACZ NAKLEJKI NA INSTASTORIES
i twórz takie niepowtarzalne relacje!
Do tego świetnie będą smakować wiosenne zupki krem! Sprawdźcie koniecznie!