Szybkie owocowe sorbety – domowe lody na lato

Och! Jak dobrze, że latem nie chce się tak bardzo jeść! Można się cieszyć smakołykami ale jednocześnie być na lekko. Rześko, świeżo, niezobowiązująco. Takie jest letnie jedzenie! Jednocześnie pyszne, a często też trochę zaskakujące! Dziś chciałam podzielić się z Wami ultraprostymi pomysłami na letnie owocowe sorbety w kilka minut z nutką zaskakujących dodatków. Takie lody super nadają się do akcji Dobre Dla Dzieci w kategorii zdrowe słodycze.

Mrożona lemoniada z miętą

Owocowe sorbety to bardzo szybki i prosty sposób na letnią przekąskę. Cytrynowa lemoniada to królowa letnich stołów! Rześki lód, kwaśna cytryna, odrobina słodyczy i mięta… A co by było jakbyśmy ją tak jeszcze trochę podkręcili? Mrożona lemoniada – to brzmi pysznie! Zróbmy to!

To bardzo proste. Cytrynę obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Do blendera wrzucamy kawałki cytryny, listki mięty i wodę. Możemy dodać odrobinę cukru trzcinowego jeśli ma być na słodko i blendujemy a następnie przekładamy do foremek na lody. Proste? Jasne! A ile satysfakcji i radości w gorące popołudnia. Takie lody, prawie z samej wody możesz wykonać wykorzystując różne owoce. Fajnym sposobem jest zblendowanie wszystkiego np. w Babycook. To blender, który też gotuje na parze i rozmraża.

 

Arbuz na patyku z rozmarynem

Arbuza mogłabym jeść tonami! Myślę, że nie tylko ja. Sądząc po ilościach zjadanych w moim domu u Was może być podobnie. W letnie, gorące dni jadłabym wszystko mrożone! Dlatego wpadłam na pomysł żeby zamrozić arbuza. W formie lodów, sorbetów, elegancko na patyczkach. Żeby podkręcić smak dodałam do niego odrobinkę rozmarynu – petarda! Warto spróbować. Orzeźwia a jednocześnie intryguje. Super sprawdza się jako szybka przekąska, można też szybko wykorzystać do niego resztki niezjedzonego arbuza (o ile taki zostanie). Zblendowanie kawałków zajmuje sekundy (np. w Babycook) a rozłożenie do foremek i dekoracja to już sama frajda!

 

Wpis postał we współpracy z marką Beaba, producentem sprzętu Babycook oraz przy wsparciu marki Baziółka, producenta ziół

 

Jestem wielbicielką lodów domowych, w tym również tych w najprostszej wersji – Sprawdźcie też:

I dlatego nigdy więcej nie zjem sklepowych lodów!

 

 

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij