Choinka z ciasta francuskiego na szybko!

Kiedy chcecie zrobić coś na szybko warto mieć pod ręką ciasto francuskie w lodówce! Można z niego wyczarować słodkie i słone przekąski w łatwy sposób i migiem w ostatnim momencie! Przy niewielkim nakładzie pracy i w wolnej chwili. Nawet takiej tuż przed Wigilią 😉
Do tej słodkiej choinki wystarczy 2 opakowania ciasta francuskiego i puszka masy makowej. Ot cała filozofia! prawda, że banalne? Zobaczcie na zdjęciach wykonanie krok po kroku a filmików szukajcie na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach!
Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąt, zaczynając od górnego środka ciasta do jego prawego i lewego brzegu na dole. Z drugim robimy dokładnie to samo. Jedną warstwę przekładamy masą makową, możemy dodać więcej bakalii bądź czekoladę, według własnych upodobań. Przykrywany posmarowane ciasto drugim tak, aby brzegi przylegały równo do siebie i kroimy „gałązki” choinki zostawiając w środku kawałek przestrzeni na „pień”. Każdą z gałązek skręcamy około 3/4 razy. Na koniec posypałam choinkę dodatkowo czekoladą, można dodać żurawinę lub kolorową posypkę. Wkładamy do piekarnika na 15 minut aż się troszkę zarumieni w temp. ok 200 stopni.