Choinka z ciasta francuskiego na szybko!

Kiedy chcecie zrobić coś na szybko warto mieć pod ręką ciasto francuskie w lodówce! Można z niego wyczarować słodkie i słone przekąski w łatwy sposób i migiem w ostatnim momencie! Przy niewielkim nakładzie pracy i w wolnej chwili. Nawet takiej tuż przed Wigilią 😉

 

Do tej słodkiej choinki wystarczy 2 opakowania ciasta francuskiego i puszka masy makowej. Ot cała filozofia! prawda, że banalne? Zobaczcie na zdjęciach wykonanie krok po kroku a filmików szukajcie na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach!

Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąt, zaczynając od górnego środka ciasta do jego prawego i lewego brzegu na dole. Z drugim robimy dokładnie to samo. Jedną warstwę przekładamy masą makową, możemy dodać więcej bakalii bądź czekoladę, według własnych upodobań. Przykrywany posmarowane ciasto drugim tak, aby brzegi przylegały równo do siebie i kroimy „gałązki” choinki zostawiając w środku kawałek przestrzeni na „pień”. Każdą z gałązek skręcamy około 3/4 razy. Na koniec posypałam choinkę dodatkowo czekoladą, można dodać żurawinę lub kolorową posypkę. Wkładamy do piekarnika na 15 minut aż się troszkę zarumieni w temp. ok 200 stopni.

Powiązane wpisy
Komentarze

Leave a Reply

Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij