Podstawy pieczenia. Lukier królewski.

Do wykonania niektórych zdobień i do wyjątkowej bieli na pierniczki potrzebuję czasem czegoś więcej niż lukru z cukru pudru i odrobiny wody. Ten lukier królewski jest gęsty i idealny do pierniczków czy piernikowej chatki! Przepis na pierniczki mam już obcykany od lat ale brakowało mi idealnego wykończenia! Nie miałam odwagi, myślałam, że sobie z nim nie poradzę 😉 Wykonanie go jest tak samo proste ale efekt o wiele lepszy. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni i super się z nim pracuje. Opanowanie wkładania go do woreczka i malowanie lukrowych wzorków też jest do ogarnięcia. Fajna zabawa i efekt murowany!

Przepis na lukier królewski

4 zimne białka

4 szklanki cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

Białka, najlepiej zimne z lodówki wbijamy do miski. Ubijamy do lekkiego spienienia i dodajemy po trochu przesiany przez sitko cukier puder. Ubijamy masę ok 10 do 15 minut do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Na koniec kilka kropel cytryny, ewentualnie barwniki spożywcze. Lukier królewski śmiało poleży kilka dni w lodówce, najlepiej pod przykryciem czy nawet gotowy w zawiązanym jak powyżej woreczku.

 

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij