Te ciasteczka z okienkiem wyglądają jak dzieła sztuki, jak czerwone witrażyki misternie wycięte i ułożone. Owszem, tworzone były z wielką precyzją, zaangażowaniem i miłością i to widać! Szczególnie w smaku było to czuć wyjątkowo mocno! Bo najlepsze na świecie wypieki to te, które powstały z uczuciem, ze specjalną dedykacją!
Do tych ciasteczek niezbędna będzie pomoc osoby dorosłej ale przy ozdabianiu dzieci będą miały świetną zabawę. Najlepiej robić je wspólnie, tak jak wszystko w kuchni lepiej wtedy wychodzi 😉 Są wyjątkowo kruche i delikatne a połączenie tego delikatnego ciasta z dżemem to totalny odjazd! Musicie spróbować!
Składniki na ciasteczka z okienkiem
130 g masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 szklanki mąki kokosowej
Ciasteczka z okienkiem przepis
Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
Masło (w temp. pokojowej) ubić z cukrem na puszystą masę, dokładnie przez kilka minut.
Dodać jajko i ubić. Dodać mąkę i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Ciasto podzielić na 2 części. Z jedną częścią pracujemy, druga czeka w lodówce. Ciasto rozwałkować w razie potrzeby podsypując mąką na dość cienki placek ok 3 mm. Powycinać kółka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.W połowie ciasteczek wyciąć okienko. Pozostałe części z okienek też będą super mini ciasteczkami!
Piec przez ok. 15 minut. Po upieczeniu całe ciasteczka posmarować łyżeczką dżemu, natomiast ciasteczka z wyciętą dziurką oprószyć cukrem pudrem. Położyć je na ciasteczku posmarowanym dżemem i delikatnie docisnąć
Cukrowe Ciasteczka Confetti! Sama radość!