Najlepszy strudel jabłkowy na ciepło!

Zbliża się weekend, to może coś dobrego na deser? Upieczemy coś?

O mamo! Ten strudel jabłkowy chodził za mną od tygodni! Szukałam sposobów na długie, ciemne wieczory. Takich ogrzewających, słodkich i rozpływających się w ustach. Coś takiego kruchego, wiecie, cienkie ciasto, jabłka, cynamon… MAM! Nie mogłam się oprzeć, przywołał mnie ten cudowny cynamonowy aromat i idealnie kruche ciasto. To prosta robota, szybka dość, łatwe wykonanie. Efekt ostatecznie przerósł moje oczekiwania bo nieskromnie stwierdziłam, że lepsze to niż kultowa szarlotka babci! Psst… Najlepszy efekt jest na ciepło. Zapiszcie sobie ten przepis koniecznie!

strudel jabłkowy strudel jabłkowy strudel jabłkowy

Przepis na strudel jabłkowy

300 g mąki wsypać do miski, dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 80 g cukru, 1 cukier wanilinowy, szczyptę soli i dodać 200g pokrojonego na kawałeczki zimnego masła. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka, dodać jajko i połączyć w jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Do nadzienia pokroić w małe plasterki 4 jabłka. Dodać łyżeczkę cynamonu, 80 g cukru, skórkę z połowy cytryny i 80 g mielonych migdałów. Wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na wysypanej mąką silikonowej podkładce lub od razu na papierze do pieczenia. Po środku wyłożyć nadzienie i zawinąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 30 minut w 180 stopniach.

Łatwiej się chyba nie da. To kruche ciasto wychodzi idealne, w nadzieniu można się zakochać a najlepiej smakuje na ciepło. Można podawać z lodami waniliowymi dla jeszcze lepszego efektu.

Brzmi dobrze na mroźne wieczory z ciepłą herbatką? I zostaje nam tylko jeden dylemat- lubicie jabłkowe ciasta z rodzynkami czy bez??
strudel jabłkowy strudel jabłkowy

 

 

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij