Babka wielkanocna – 10 przepisów! Którą wybrać na Święta?

babka wielkanocna

Babka wielkanocna – którą wybrać? Piaskową, drożdżową, jogurtową, a może cytrynową? Najłatwiej by było, żeby była jedna, klasyczna. A okazuje się, że nawet wśród prostych babek wybór może być trudny 😉

Na Wielkanoc menu jest zawsze podobne i musi się w nim znaleźć babka! Jest niezastąpiona! Zobacz jakie jeszcze wielkanocne ciasta przygotowałam na blogu.

Babka wielkanocna – 10 przepisów!

Babka wielkanocna

 

  • Babka wielkanocna piaskowa

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
1 szklanka oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru
4 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier (przepis na lukier)

Przepis:

W misce wymieszaj najpierw wszystkie suche składniki, oprócz cukru. W drugiej misce ubij jajka z cukrem ok 3 minuty aż dokładnie się rozpuści. Do masy jajecznej wlej powoli olej, a później wsyp suchą mieszankę. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra/dół) ok 55 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie.

 

  • Babka wielkanocna cytrynowa

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 cytryna
200g masła
1/2 szklanki cukru
4 duże jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis:

W misce umieść razem cukier, miękkie masło oraz żółtka. Całość miksuj kilka minut, aż masa zrobi się puszysta, a cukier całkowicie się w niej rozpuści. Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz sok z cytryny ze skórką. Wymieszaj. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli stopniowo zwiększając obroty miksera. Ubitą pianę z białek dodawaj stopniowo do ciasta. Każdą łyżkę białka delikatnie wmieszaj w ciasto. W ten sposób dodaj całą pianę. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) ok 40 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie.

 

  • Babka wielkanocna majonezowa

Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
5 łyżek majonezu
1/2 szklanki cukru
4 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis:

W misce wymieszaj najpierw wszystkie suche składniki, oprócz cukru. W drugiej misce ubij jajka z cukrem ok 3 minuty aż dokładnie się rozpuści. Do masy jajecznej dodaj majonez, a później wsyp suchą mieszankę. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (góra/dół) ok 30 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie.

 

  • Babka wielkanocna czekoladowa

Składniki:

150g mąki pszennej
100g kakao
100ml mleka
100g cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis:

W garnuszku podgrzej masło, kakao, cukier i mleko. W misce wymieszaj dokładnie jajka i wlej do masy kakaowej. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wszystko przelej do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) ok 30 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie.

 

  • Babka wielkanocna gotowana

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
200g cukru
150g mąki ziemniaczanej
250g masła
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżki spirytusu

+

80g śmietanki 30%
80g gorzkiej czekolady

Przepis:

W misce wymieszaj najpierw wszystkie suche składniki, oprócz cukru. Dodaj szczyptę soli. Do drugiej miski oddziel żółtka i ubij z cukrem ok 3 minuty aż dokładnie się rozpuści. Do masy jajecznej dodaj roztopione masło, a później dodaj 2 łyżki spirytusu. Do masy dodawaj powoli suchą mieszankę. Następnie ubij na sztywno białka i porcjami dodawaj do masy delikatnie mieszając.

Dokładnie wymieszaj i przelej do specjalnej formy (o pojemności około 1500 ml i wymiarach około: 17 cm wysokości, 16 cm od góry, w najszerszym miejscu. Musi zawierać w komplecie przykrywkę z możliwością zamknięcia.)  posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Duży garnek wypełnij do połowy wodą i umieść w nim formę z babką. Zagotuj wodę i zostaw w niej babkę przez 90 minut.

Babkę wyjmij delikatnie z formy i przygotuj polewę. Śmietankę zagotuj w rondelku i dodaj do niej połamaną czekoladę. Zdejmij garnek z palnika i dokładnie wymieszaj. Ciepłą polewę wylej na babkę.

 

  • Babka wielkanocna jogurtowa

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
300g kremowego jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
150g cukru
4 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis:

W misce wymieszaj najpierw mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz cukier ze szczyptą soli oraz jajka i ubijaj aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa. Do masy jajecznej wlej powoli olej. Dodaj olej a następnie dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia partiami. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra/dół) ok 40 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie.

Możesz ozdobić babkę lukrem (przepis na lukier) będzie jeszcze pyszniejsza!

 

  • Babka wielkanocna drożdżowa

Składniki:

500g mąki pszennej
60g świeżych drożdży
5 żółtek
100g cukru
250ml ciepłego mleka
100g masła
lukier (przepis na lukier) i garść rodzynek

Przepis:

Zrób zaczyn: drożdże, pół szklanki mleka i łyżkę cukru wymieszaj w misce i odstaw przykryte ściereczką na 30 minut.

W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier i rodzynki z mlekiem. Dodaj gotowy zaczyn i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut. Przelej ciasto do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Znów odstaw na 30 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra/dół) ok 45 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie. Oblej lukrem i udekoruj.

  • Babka wielkanocna marmurkowa

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
150g oleju roślinnego
130g cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka

Przepis:

W jednej misce wymieszaj najpierw mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Połowę mieszanki przesyp do drugiej miski i dodaj kakao.

W trzeciej misce ubij jajka z cukrem ok 10 minut aż dokładnie się rozpuści. Do masy jajecznej wlej powoli olej i wymieszaj. Połowę jajecznej masy wlej do jasnej mieszanki. Drugą połowę do ciemnej razem z mlekiem. Dokładnie wymieszaj. Obie masy na zmianę przelewaj po trochu  do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) ok 40 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie.

 

Babka wielkanocna

 

Ciasta wielkanocne. Moje proste domowe przepisy dla każdego! Polecam 😉

 

Powiązane wpisy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Website Protected by Spam Master


Korzystając z naszego serwisu akceptujesz ustawienia cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij