Babka wielkanocna – 10 przepisów! Którą wybrać na Święta?
Babka wielkanocna – którą wybrać? Piaskową, drożdżową, jogurtową, a może cytrynową? Najłatwiej by było, żeby była jedna, klasyczna. A okazuje się, że nawet wśród prostych babek wybór może być trudny 😉
Na Wielkanoc menu jest zawsze podobne i musi się w nim znaleźć babka! Jest niezastąpiona! Zobacz jakie jeszcze wielkanocne ciasta przygotowałam na blogu.
Babka wielkanocna – 10 przepisów!
- Babka wielkanocna piaskowa
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
1 szklanka oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru
4 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier (przepis na lukier)
Przepis:
W misce wymieszaj najpierw wszystkie suche składniki, oprócz cukru. W drugiej misce ubij jajka z cukrem ok 3 minuty aż dokładnie się rozpuści. Do masy jajecznej wlej powoli olej, a później wsyp suchą mieszankę. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra/dół) ok 55 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie.
- Babka wielkanocna cytrynowa
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 cytryna
200g masła
1/2 szklanki cukru
4 duże jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis:
W misce umieść razem cukier, miękkie masło oraz żółtka. Całość miksuj kilka minut, aż masa zrobi się puszysta, a cukier całkowicie się w niej rozpuści. Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz sok z cytryny ze skórką. Wymieszaj. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli stopniowo zwiększając obroty miksera. Ubitą pianę z białek dodawaj stopniowo do ciasta. Każdą łyżkę białka delikatnie wmieszaj w ciasto. W ten sposób dodaj całą pianę. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) ok 40 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie.
- Babka wielkanocna majonezowa
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
5 łyżek majonezu
1/2 szklanki cukru
4 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis:
W misce wymieszaj najpierw wszystkie suche składniki, oprócz cukru. W drugiej misce ubij jajka z cukrem ok 3 minuty aż dokładnie się rozpuści. Do masy jajecznej dodaj majonez, a później wsyp suchą mieszankę. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (góra/dół) ok 30 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie.
- Babka wielkanocna czekoladowa
Składniki:
150g mąki pszennej
100g kakao
100ml mleka
100g cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis:
W garnuszku podgrzej masło, kakao, cukier i mleko. W misce wymieszaj dokładnie jajka i wlej do masy kakaowej. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wszystko przelej do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) ok 30 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie.
- Babka wielkanocna gotowana
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
200g cukru
150g mąki ziemniaczanej
250g masła
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżki spirytusu
+
80g śmietanki 30%
80g gorzkiej czekolady
Przepis:
W misce wymieszaj najpierw wszystkie suche składniki, oprócz cukru. Dodaj szczyptę soli. Do drugiej miski oddziel żółtka i ubij z cukrem ok 3 minuty aż dokładnie się rozpuści. Do masy jajecznej dodaj roztopione masło, a później dodaj 2 łyżki spirytusu. Do masy dodawaj powoli suchą mieszankę. Następnie ubij na sztywno białka i porcjami dodawaj do masy delikatnie mieszając.
Dokładnie wymieszaj i przelej do specjalnej formy (o pojemności około 1500 ml i wymiarach około: 17 cm wysokości, 16 cm od góry, w najszerszym miejscu. Musi zawierać w komplecie przykrywkę z możliwością zamknięcia.) posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Duży garnek wypełnij do połowy wodą i umieść w nim formę z babką. Zagotuj wodę i zostaw w niej babkę przez 90 minut.
Babkę wyjmij delikatnie z formy i przygotuj polewę. Śmietankę zagotuj w rondelku i dodaj do niej połamaną czekoladę. Zdejmij garnek z palnika i dokładnie wymieszaj. Ciepłą polewę wylej na babkę.
- Babka wielkanocna jogurtowa
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
300g kremowego jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
150g cukru
4 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis:
W misce wymieszaj najpierw mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz cukier ze szczyptą soli oraz jajka i ubijaj aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa. Do masy jajecznej wlej powoli olej. Dodaj olej a następnie dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia partiami. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra/dół) ok 40 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie.
Możesz ozdobić babkę lukrem (przepis na lukier) będzie jeszcze pyszniejsza!
- Babka wielkanocna drożdżowa
Składniki:
500g mąki pszennej
60g świeżych drożdży
5 żółtek
100g cukru
250ml ciepłego mleka
100g masła
lukier (przepis na lukier) i garść rodzynek
Przepis:
Zrób zaczyn: drożdże, pół szklanki mleka i łyżkę cukru wymieszaj w misce i odstaw przykryte ściereczką na 30 minut.
W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier i rodzynki z mlekiem. Dodaj gotowy zaczyn i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut. Przelej ciasto do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Znów odstaw na 30 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra/dół) ok 45 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie. Oblej lukrem i udekoruj.
- Babka wielkanocna marmurkowa
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
150g oleju roślinnego
130g cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
Przepis:
W jednej misce wymieszaj najpierw mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Połowę mieszanki przesyp do drugiej miski i dodaj kakao.
W trzeciej misce ubij jajka z cukrem ok 10 minut aż dokładnie się rozpuści. Do masy jajecznej wlej powoli olej i wymieszaj. Połowę jajecznej masy wlej do jasnej mieszanki. Drugą połowę do ciemnej razem z mlekiem. Dokładnie wymieszaj. Obie masy na zmianę przelewaj po trochu do formy uprzednio posmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) ok 40 minut, aż do suchego patyczka. Lekko ostudzoną babkę wyjmij delikatnie z formy zanim całkowicie ostygnie.
Ciasta wielkanocne. Moje proste domowe przepisy dla każdego! Polecam 😉