Radosny na wiosnę Mazurek Malinowy!

Mazurek malinowy w pięknej oprawie! Z dodatkiem gęstej polewy z białej czekolady, z ukrytą w środku bajeczną malinową konfiturą! Ach! Brzmi nieziemsko, a smak jest nie do podrobienia.
Podstawą najlepszego mazurka wcale nie jest ciasto. Pisałam o tym już przy okazji pieczenia TEGO MAZURKA CZEKOLADOWEGO. Najważniejsze jest to, co ma w środku! Malinowa konfitura może nie jest wielkim odkryciem ale w połączeniu z kruchym ciastem i białą czekoladą to wspaniała słodka bomba. Właśnie czegoś takiego szukałam na tegoroczne wiosenne Święta! Moc kolorów, niezobowiązujące wykończenie i intensywny smak.
Mazurek Malinowy przepis
Składniki:
- 175 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- 2 tabliczki białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- konfitura malinowa
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszając łączymy ze sobą. Ręcznie lub mikserem. Formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie układamy ciasto w formie, ugniatamy przy brzegach tworząc „ścianki” i znów wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu dziurkujemy na całej powierzchni widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach, aż do zarumienienia.
Na wyjęte i ostudzone ciasto nakładamy warstwę konfitury. Następnie wylewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę połączoną ze śmietanką. Równamy i ozdabiamy. Dobrze jest wstawić taki mazurek do lodówki na noc, żeby polewa dobrze zastygła. Lepiej się też będzie kroił.
Mogę Wam jeszcze polecić kilka piekarniczych gadżetów, które ostatnio nabyłam 😉
Forma na tartę z wyjmowanym dnem to najlepszy pomysł! Taką różową formę znajdziecie tu, na aukcji Allegro.
Cudownie kolorowe jajeczka czekoladowe do dekoracji znajdziecie na tej aukcji Allegro.
A najlepszą, jaką jadłam konfiturę malinową znajdziecie tutaj. Ta marka ma jeszcze przewspaniały dżem figowy! Przepyszny!