Walentynkowe ciasteczka z landrynkami i różowym lukrem

Walentynkowe ciasteczka
Te walentynkowe ciasteczka możecie upiec tuż przed Walentynkami albo przygotować je wspólnie właśnie w ten dzień! Mam nadzieję, że zdążę wbić się z nimi na weekend, żebyście miały jeszcze czas na ewentualne zakupy! Ciasteczka to moja miłość! Mam do nich dużo cierpliwości. Zobaczcie jak robiłyśmy z Natką ciasteczka na Święta albo te, moje ulubione cukrowe ciasteczka Confetti! Dla nas to super zabawa!
Składniki na walentynkowe ciasteczka:
ciasto:
250 g mąki pszennej, przesianej
125 g cukru pudru, przesianego
125 g masła, pokrojonego na małe kawałki
1 jajko
aromat waniliowy
Zagnieć wszystkie składniki razem w miarę szybko, jak tylko Ci się uda. Gotowe ciasto musimy schować do lodówki na co najmniej godzinę. Pamiętaj więc aby zarezerwować sobie wystarczającą ilość czasu. Ja wyjmowałam ciasto po połowie i w częściach wałkowałam aby nie rozgrzać za bardzo ciasta. Wałkujemy na grubość ok 5 mm. Ciasto jest dość delikatne, więc jeśli przykleja się należy je jeszcze schłodzić albo wałkować przez papier lub matę do pieczenia. Wykrajanie serduszek lepiej robić jednocześnie. Małą i dużą foremkę przyciskać jednocześnie. Po odsunięciu resztek ciasta można je jeszcze raz schłodzić przed pieczeniem. Naprawdę są delikatne.
Ustaw piekarnik na 180 stopni i piecz ciasteczka 5-7 minut. Do tak podpieczonych ciasteczek nasyp pokruszone landrynki aby ich ilość wypełniała otwór. Wstaw do piekarnika na jeszcze 5-6 minut do rozpuszczenia landrynek i całkowitego upieczenia ciasta.
lukier:
Przepis na idealny lukier znajdziesz TU. Tym razem dodałam odrobinę czerwonego barwnika. Gotowy lukier przełóż do rękawa i udekoruj jedną, wierzchnią część ciastek. Drugą część ciastka posmaruj lukrem tylko po brzegach aby zlepić dwa ciastka razem. Między nie możesz nasypać kolorwe posypki, wtedy ciasteczko będzie jeszcze bardziej ciekawe, niczym grzechotka z niespodzianką w środku.
Zmodyfikowany przepis zainspirowany z bloga cakeit.pl